RIVM: 65 procent van de coronapatiënten was gevaccineerd of geboost in maart 2022
Van de Nederlandse covidopnames is nu vier op de tien patiënten geboost. Onder 70-plussers is dit ruim de helft. De Jonge en Kuipers geven een te rooskleurig beeld over de vaccineffectiviteit.
Van de Nederlandse coronapatiënten is nu 65 procent volledig gevaccineerd of geboost. Van de IC-opnames is dit 62 procent. Meer dan de helft van de 70-plussers die met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, is geboost en nog eens 22 procent is volledig gevaccineerd. In vergelijking met februari hebben drievoudig gevaccineerden een flinke opmars gemaakt in de statistieken. Dit blijkt uit gegevens van het RIVM, die op 15 maart met de Tweede Kamer zijn gedeeld.
Het RIVM heeft op 15 maart een notitie verspreid, die als bijlage is meegestuurd bij een Kamerbrief. Hierin is informatie te vinden over de vaccinatiegraad van patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen in februari en begin maart. De laatste landelijke cijfers kwamen naar buiten op 3 januari, naar aanleiding van Kamervragen van het lid Agema. Uit het antwoord van toenmalig minister De Jonge van Volksgezondheid, bleek toen dat het grootste gedeelte van de patiënten al sinds de zomer volledig gevaccineerd is.
Verspreiding desinformatie door Minister De Jonge
In november 2021 was van de zeventigplussers 66 procent gevaccineerd. Dit was in strijd met wat De Jonge maandenlang had verteld aan het Nederlandse publiek. Op 25 oktober 2021 stelde de minister bijvoorbeeld dat we te maken hadden met een “epidemie van ongevaccineerden”. Uit onder meer Britse data was toen echter al maanden bekend dat injecties geen transmissie voorkomen en dat het overgrote gedeelte van de coronapatiënten gevaccineerd was.
Van de ziekenhuispatiënten is nu 65 procent gevaccineerd
Uit de notitie van het RIVM blijkt nu dat er in de eerste week van maart bijna duizend covid ziekenhuisopnames waren. Hiervan was 65 procent gevaccineerd of geboost. Voor mensen tot zeventig jaar was dit 56 procent en voor zeventigplussers was dit 75 procent. De verschillen tussen jongeren en ouderen zijn te verklaren door de hogere vaccinatiegraad onder ouderen. Van de ziekenhuisopnames zijn steeds meer mensen geboost: vier op de tien patiënten was drie keer geprikt en voor zeventigplussers was dit ruim de helft.
Van de IC-opnames is nu 62 procent gevaccineerd
De cijfers van IC-patiënten liggen in dezelfde lijn. Van de covid IC-opnames was begin maart namelijk 62 procent volledig gevaccineerd of geboost. Wel zijn er onder deze patiënten relatief minder mensen geboost en meer mensen volledig gevaccineerd. Hieruit wordt door “experts” al snel geconcludeerd dat de boosterinjectie bescherming biedt tegen IC-opname. Maar het dringt langzaam door dat er te snel conclusies worden getrokken.
Vrijwel alle covid-doden zijn gevaccineerd en geboost
Wat namelijk buiten beschouwing wordt gelaten, is dat juist het grootste deel van de zogenaamde kwetsbaren geboost zijn. Een deel van deze groep komt aan het coronavirus te overlijden zonder het ziekenhuis te halen. Dit blijkt onder meer uit cijfers uit het Verenigd Koninkrijk: hier was de afgelopen vier weken namelijk 72 procent van de ruim vijfduizend coronadoden geboost en nog eens 17 procent was volledig gevaccineerd. Slechts acht procent van de coronadoden was niet gevaccineerd.1
Kuipers: vaccins bieden 30 keer lagere kans op ziekenhuisopname
Op 11 februari heeft Fleur Agema vragen gesteld over uitspraken van minister Kuipers, waarin hij stelt dat een boostvaccin 30 keer minder kans op ziekenhuisopname biedt. Dit werd op 7 maart schriftelijk door de minister bevestigd. Hij zegt zich te baseren op cijfers van 1 december 2021 tot en met 25 januari 2022. Hoe deze vaccineffectiviteit precies door het RIVM wordt berekend, is onderwerp van discussie.
De minister creëert een verkeerde perceptie
Uit de cijfers die nu via de notitie van het RIVM naar buiten komen, is duidelijk dat de stelling van minister Kuipers niet klopt of dat er een onjuiste perceptie wordt gecreëerd. Al sinds de zomer van 2021 blijkt namelijk dat het grootste deel van de coronapatiënten gevaccineerd is. Cijfers uit België en het Verenigd Koninkrijk laten bovendien zien dat de vaccinatie- en boostergraad onder ziekenhuispatiënten inmiddels vrijwel overeenkomen met de landelijke vaccinatie- en boostergraad, ook wanneer dit per leeftijdsgroep wordt bekeken.
Verder kijken dan ziekenhuisopnames
Bij het berekenen van de vaccineffectiviteit, wordt ook geen rekening gehouden met bijwerkingen en ziekenhuisopnames door de injecties. Dat er hiervan veel zijn, blijkt onder meer uit data analyse door de Duitse zorgverzekaar BKK Provita. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat twee procent van de Duitsers die het vaccin namen een beroep deed op zorg, als gevolg van het coronavaccin.2
Ook worden mensen die overlijden aan het coronavirus en het ziekenhuis niet halen buiten beschouwing gelaten. De vaccineffectiviteit moet dus in een breder perspectief worden berekend. De statisticus Mathew Crawford heeft dit eind vorig jaar al gedaan met Britse data. Hij berekende toen dat de injecties geen levens redden en per saldo leiden tot meer doden, wanneer ook wordt gekeken naar bijwerkingen.
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1061532/Vaccine_surveillance_report_-_week_11.pdf
https://www.welt.de/bin/Nebenwirkungen_bin-237107199.pdf